9 ZAJÍMAVÝCH VĚCÍ O PARFÉMECH

1. Parfém se aplikuje na pulzní body, protože vyzařují teplo.

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se parfém obvykle aplikuje na místa, jako je vnitřní zápěstí a spodní část krku? Jsou to pulzní body, kde jsou krevní cévy nejblíže povrchu kůže – proto je snazší změřit pulz tam. Tyto body vyzařují teplo, které pomáhá parfému uvolňovat se z vaší pokožky do vzduchu.

2. Nanesením malého krému na pulsní body před nastříkáním parfému vůně vydrží déle.

Krém je okluzivní a drží vůni na pokožce mnohem déle, než kdybyste si parfém nastříkali přímo na pokožku. Další možností je dát parfém hned po sprchování, kdy je vaše pokožka ještě vlhká, protože vlhkost pomáhá parfém udržet. 

3. Tření zápěstí po nanesení parfému, NE!

Parfémy jsou komplexní kombinací svrchních, srdcových a základních tónů. Svrchní tóny jsou obvykle jemnější a rychleji se odpařují, zatímco základní tóny vydrží mnohem déle. Tření zápěstí po nanesení parfému narušuje rovnováhu mezi vůněmi.

4. Váš nos a mozek si zvyknou na známé vůně, takže už po pár minutách necítíte svůj vlastní parfém.

Všimli jste si někdy, že váš parfém po pár minutách zmizí? Pravdou je, že tam stále je, ale váš nos a mozek si toho přestanou všímat, protože se stane známým. Jakmile si váš mozek uvědomí, že parfém není škodlivý, prostě to ignoruje. Pokud máte charakteristickou vůni, kterou neustále používáte, váš mozek si na ni tak zvykne, že si jí sotva všimne a pokaždé, když se navoníte, ucítíte pouze vrchní tóny vůně.

5. Stejný parfém může na dvou různých lidech vonět odlišně.

Parfém se mísí s vaší jedinečnou vůní. Konečný produkt, který ostatní lidé cítí, je kombinací složek parfému, vašeho pachového otisku, vašeho potu a složek životního prostředí, jako je špína a znečištění. Hlavní roli při určování vaší jedinečné vůně hraje strava.

6. Čichání několika různých parfémů za sebou zahltí vaše smysly.

Pokud testujete parfémy, berte to pomalu a vyhněte se čichání více než dvou nebo tří najednou, protože příliš mnoho pohromadě zatěžuje váš mozek a ztěžuje mu rozlišování mezi různými vůněmi. 

7. Když zkoušíte novou vůni, nastříkejte si ji na zápěstí a počkejte pár minut.

Pokud si parfém nastříkáte na zápěstí a okamžitě k němu přičichnete, ucítíte pouze vrchní tóny, které se velmi rychle vypaří. Pro vyváženější hodnocení počkejte pár minut, až parfém zaschne, a poté přičichněte k zápěstí.

8. Když se snažíte koupit novou vůni, neměli byste mezi parfémy čichat kávová zrna.

Mnoho obchodů má malé konvičky s kávovými zrny, které vám mají poskytnout přestávku mezi vůněmi. Kávová zrna však jen zmatou váš mozek tím, že do směsi přihodí novou vůni. Místo kávových zrn byste měli spíše přičichnout k něčemu neutrálnějšímu a známějšímu, jako je vaše oblečení nebo vnitřní strana paže, aby se váš mozek zresetoval.

9. Parfémy by měly být skladovány na chladném a tmavém místě.

Teplo, světlo a vlhkost způsobují rozklad složek parfémů, takže vaše koupelna není tím nejlepším místem pro vaše parfémy. Skladujte své vůně na chladném a tmavém místě, jako je skříň nebo dokonce lednice, aby vám déle vydržely.